čtvrtek 19. března 2020

Přizpůsobení antény

Přizpůsobení antény

Dostal jsem mejla od jednoho z čtenářů těchto stránek, s dotazem, jak vlastně přizpůsobit anténu v rozsahu krátkých vln. Použitý způsob závisí na délce antény a tím na její impedanci na žádaném pracovním kmitočtu. Přizpůsobení drátových antén k výstupu vysílače s malou.


Re: Jak vypočítám cívku pro přizpůsobení antény ? Zalomené půlvlnné antény (2). Zatím zmíníme metody přizpůsobe- ní podle bodu a). Jako příklad pak po- drobněji popíšeme přizpůsobení antény č. Vn - dipólu o dle obr. Delta musí mít velice pozvolný přecho aby nebyla zdrojem nestejnorodosti vedení.


Tady přijde ke slovu filtrace, impedanční přizpůsobení, atd. Zisk antény se liší od zisku zesilovače, protože anténa neobsahuje žádné aktivní obvody. V praxi se tedy mezi anténu a napajec vkládá impedancní prizpusobovací clen, díky nemuž by melo dojít k prizpusobení vstupní impedance Zant antény k. Jednoduché antény pro.


Vlastní anténa je tvořena ze dvou samostatných částí – anténního přizpůsobení a anténního zářiče. Anténní přizpůsobení je ve spodní části opatřeno příslušným. V článku jsou popsány dvojité antény Zeppelin, vhodné anténní tunery pro jejich přizpůsobení, prodloužené dvojité antény Zeppelin a praktická ukázka.


Anténě je jedno, jestli přijímá digitál nebo analog a symetrizační člen slouží k přizpůsobení impedance tv svodu k impendanci svorek antény. Přijímací techniku v posledních desetiletích ovládly antény buď elektronické, nebo drátové s anténním transformátorem, přizpůsobené pro.


Pro přizpůsobení mobilní antény nebo vertikální antény musí být její konec. Matematický popis planárních kmitočtově nezávislých (tj. širokopásmových) antén. Směrové a impedanční vlastnosti. Impedanční přizpůsobení antény a televizoru.


Přizpůsobení antény

Téměř všechny antény jsou naladěny svým tvarem a fyzikálními možnostmi materiálu na určitou frekvenci, kde anténa vykazuje nejlepší přizpůsobení. Pŕizpúsobení napáječe k prijímači. Potlačení rušivých signálu pásmovým filtrem, tvoreným úsekem.


Ohledně SWR kratičká vysvětlivka: toto číslo popisuje míru VF impedančního (ne) přizpůsobení antény ke jmenovité VF impedanci napájecího vedení (a rádia). Těmito nevypočitatelnými způsoby instalování antény se ale málokdy podaří dosáhnout vyhovujících parametrů antény – hlavně přizpůsobení. Blízko paty antény jsou rovněž umístěny obvody přizpůsobení antény k napáječi, soustředěné v tzv. Náklady na zřízení anténního systému.


Nyní k problému antén typu LW (long wire - dlouhý drát). Jediný problém dlouho-drátové antény je, že tato musí být rovněž přizpůsobena k výstupu vysílače. Následně je provedena parametrická analýza vlivu rozměrů tyče na výsledné vlastnosti antény. Nakonec přizpůsobit anténu k napájení.


Postupovat lze i tak, že se vyjde z impedance napájení. Výhodou těchto antén je výborné přizpůsobení a velká širokopásmovost.


Logaritmicko-periodické antény totiž mohou obsáhnout při zachování slušných.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky